Advertise on this Site!

blogarama - the blog directory
Alterative Medicine Blogs - Blog Catalog Blog Directory

Sunflower, Helianthus annus ‘s flowers in Spring garden …Hoa Hướng Dương trong vườn Xuân ….

Chụp hình ở thành phố Hồ chí Minh ( Saigon ) , miền Nam Viet Nam.
Taken in Ho chi Minh city , southern of Vietnam.

Vietnamese named : Hướng Dương, Mặt Trời
Common names : Sunflower, Mirasol, Common Sunflower.
Scientist name : Helianthus annuus L.
Synonyms :
Family : Asteraceae. Họ Hướng Dương
Kingdom:Plantae
(unranked):Eudicots
(unranked):Asterids
Order:Asterales
Subfamily:Helianthoideae
Tribe:Heliantheae
Genus:Helianthus

Links:

**** vi.wikipedia.org/wiki/H%C6%B0%E1%BB%9Bng_d%C6%B0%C6%A1ng

Hướng dương (danh pháp khoa học: Helianthus annuus) là một loài thực vật chỉ sống một năm thuộc họ Asteraceae với bông hoa lớn (inflorescence). Thân cây hướng dương có thể cao tới 3 mét, với đường kính bông hoa là 100cm. Hoa hướng dương là loài hoa biểu tượng của Kansas và là một trong các loài hoa biểu tượng của thành phố Kitakyushu, Nhật.

Lịch sử

Hướng dương là loài cây có từ châu Mỹ, và đã được con người nuôi trồng vào khoảng năm 1000 TCN. Francisco Pizarro đã phát hiện những người dân Inca có sự sùng bái hoa hướng dương giống như hình ảnh thần Mặt Trời của họ, và những hình ảnh màu vàng kim của bông hoa cũng giống như những hạt giống đã được mang về châu Âu từ trước thế kỷ 16. Từ Helianthus để chỉ hoa hướng dương có nguồn gốc từ tiếng Hy Lạp. Hoa hướng dương thuộc lớp thực vật hai lá mầm

Thần thoại Hy Lạp

Trong thần thoại Hy Lạp, một cô gái tên là Clytie đã yêu thần mặt trời Helios, và cô đã không làm gì cả mà chỉ ngắm nhìn cỗ xe ngựa của thần đi qua bầu trời. Sau 9 ngày, cô hoá thân thành một bông hoa hướng dương. Tuy nhiên, từ “hướng dương” đã tồn tại một thời gian dài trước khi Helianthus annuus được đưa vào châu Âu, và người ta cho rằng truyện thần thoại này trên thực tế là nói tới vòi voi.

Hình dạng

Từ hướng dương cũng được sử dụng để nói về tất cả các loài thực vật thuộc chi Helianthus, rất nhiều trong số đó là thực vật sống lâu năm.
Cái gọi là bông hoa này trên thực tế là một cụm hoa dạng đầu, bao gồm những bông hoa con (chiếc hoa) tập hợp cùng nhau. Ở vòng ngoài, những bông hoa con gọi là chiếc hoa tỏa tia. Chúng có thể có màu vàng, nâu sẫm, da cam hoặc các màu khác. Những bông hoa con này không có khả năng sinh sản. Các bông hoa con nối thành một vòng tròn ở bên trong các chiếc hoa toả tia được gọi là chiếc hoa dạng đĩa.
Các chiếc hoa trong cụm này được sắp xếp theo kiểu xoắn ốc. Thông thường mỗi chiếc hoa hướng về phía chiếc tiếp theo theo một góc xấp xỉ bằng góc vàng, tạo ra một kiểu các vòng xoắn nối liền với nhau, trong đó số các vòng xoắn trái và số các vòng xoắn phải là các số kế tiếp trong dãy Fibonacci, điển hình là 34 vòng xoắn theo một hướng và 55 theo hướng kia; trên một bông hoa hướng dương rất to người ta có thể thấy 89 vòng xoắn theo một hướng và 144 theo hướng kia.
Những bông hoa dạng đĩa khi trưởng thành phát triển thành những cái mà người ta gọi là "hạt hướng dương". Tuy nhiên, các "hạt" đó thực sự là một loại quả (quả bế) của loài cây này, với những hạt thật sự nằm bên trong lớp vỏ không ăn được.

Tính hướng dương

Những bông hoa đang ở giai đoạn nụ, chưa trưởng thành thì biểu lộ tập tính hướng dương (hướng theo Mặt Trời) của loài cây này. Khi mặt trời mọc vào buổi sáng, phần lớn hoa hướng về phía đông. Theo hành trình của một ngày, vào những ngày nhiều nắng, các nụ hoa theo hành trình của Mặt Trời di chuyển từ đông sang tây, thời gian buổi đêm nó lại trở về hướng đông. Sự vận động thực hiện bằng những tế bào vận động trong thân, một đoạn mềm dẻo của cuống ở vị trí thấp hơn nụ hoa. Khi giai đoạn chồi kết thúc thì cuống hoa bị cứng lại, và khi hoa nở thì nó không còn tính hướng dương nữa, cho dù nhiều bông hoa quay về hướng đông.
Hướng dương hoang dã không quay theo hướng mặt trời. Cụm hoa đầu của nó hướng về bất cứ hướng nào khi trưởng thành. Nhưng những chiếc lá có biểu lộ một số tính hướng dương.

Cách trồng và sử dụng

Để phát triển tốt, hoa hướng dương cần đầy đủ ánh mặt trời. Chúng phát triển tốt nhất ở nơi đất phì nhiêu, ẩm ướt. Hạt giống nên trồng cách nhau 45 cm (1,5 ft) và gieo hạt sâu 2,5 cm (1 inch).

Hạt
Hạt hướng dương được bán như những loại thức ăn nhanh, đặc biệt là tại Trung Quốc, Hợp chúng quốc Hoa Kỳ, châu Âu, và làm thức ăn cho chim. Những hạt đó cũng được sử dụng để nấu ăn và làm sa lát. Dầu hướng dương, được chiết xuất từ hạt hướng dương, được sử dụng làm dầu ăn. Dầu hướng dương có nhiều loại khác nhau với tỷ lệ acid béo không no khác nhau. Chính thành phần các acid béo không no cao này trong dầu hướng dương khiến dầu hướng dương trở thành một trong những loại dầu và mỡ thực vật tốt nhất cho sức khỏe, đặc biệt là đối với những người có nguy cơ mắc bệnh tim mạch. Trong một số loại dầu hướng dương chế biến, tỷ lệ acid béo không no, đặc biệt là acid béo không no ngắn thậm chí còn cao hơn cả trong dầu olive native[1].
Dầu hướng dương cũng thường được chế biến thành diesel sinh học do chi phí sản xuất dầu hướng dương rẻ hơn dầu đậu nành và dầu ô-liu. Phần còn lại của hạt đã được chế biến thành dầu có thể làm thức ăn cho vật nuôi, gia súc. Một số giống gần đây đã được tạo ra với cụm hoa đầu rủ xuống. Các giống đó ít hấp dẫn những người trồng hướng dương làm cây cảnh, nhưng hấp dẫn những người nông dân, bởi vì chúng làm giảm bớt sự phá hại của các loài chim và thiệt hại từ các loại bệnh đối với cây trồng. Hiện nay cũng có những giống hướng dương mới là dạng chuyển đổi gen, vì vậy chúng có sức kháng cự đối với các loại bệnh. Từ cây hướng dương còn sản xuất ra nhựa mủ (latex) và nó là loài cây của các thử nghiệm để cải thiện sự thích hợp của chúng trong vai trò của loại cây thay thế trong sản xuất cao su ít dị ứng.

Ý nghĩa của loài hoa hướng dương

Hoa hướng dương thể hiện niềm tin và hy vọng trong tình yêu, luôn hướng về điều tươi sáng nhất.

**** LỢI ÍCH TỪ HẠT HƯỚNG DƯƠNG
thuocdongduoc.vn/tin-tuc-su-kien/suc-khoe-doi-song/2236-l…

**** TÁC HẠI CỦA HẠT HƯỚNG DƯƠNG
www.khoahoc.com.vn/doisong/yhoc/33924_Tac-hai-cua-hat-huo…

**** CÁC BÀI THUÔC TỪ CÂY HƯỚNG DƯƠNG
www.ykhoanet.com/yhoccotruyen/baiviet/29_394.htm

**** DẦU HƯỚNG DƯƠNG
www.vatgia.com/3255/973923/d%E1%BA%A7u-h%C6%B0%E1%BB%9Bng…

__________________________________________________________

**** en.wikipedia.org/wiki/Sunflower
Sunflower (Helianthus annuus) is an annual plant native to the Americas that possesses a large inflorescence (flowering head). The sunflower got its name from its huge, fiery blooms, whose shape and image is often used to depict the sun. The sunflower has a rough, hairy stem, broad, coarsely toothed, rough leaves and circular heads of flowers. The heads consist of 1,000-2,000 individual flowers joined together by a receptacle base.
Sunflower seeds were taken to Europe in the 16th century, where, along with sunflower oil, they became a widespread cooking ingredient. Sunflower leaves can be used as a cattle feed, while the stems contain a fibre which may be used in paper production.

Description
What is usually called the "flower" on a mature sunflower is actually a "flower head" (also known as a "composite flower") of numerous florets, (small flowers) crowded together. The outer petal-bearing florets are the sterile ray florets and can be yellow, red, orange, or other colors. The florets inside the circular head are called disc florets, which mature into seeds.
The florets within the sunflower’s cluster are arranged in a spiral pattern. Typically, each floret is oriented toward the next by approximately the golden angle, 137.5°, producing a pattern of interconnecting spirals, where the number of left spirals and the number of right spirals are successive Fibonacci numbers. Typically, there are 34 spirals in one direction and 55 in the other; on a very large sunflower there could be 89 in one direction and 144 in the other.[1][2][3] This pattern produces the most efficient packing of seeds within the flower head.[4][5][6]
Sunflowers most commonly grow to heights between 1.5 and 3.5 m (5–12 ft). Scientific literature[who?] reports that a 12 m (40 ft), traditional, single-head, sunflower plant was grown in Padua in 1567. The same seed lot grew almost 8 m (26 ft) at other times and places, including Madrid.[citation needed] During the 20th century, heights of over 8 m have been achieved in both Netherlands and Ontario, Canada.

Heliotropism

Whole seed (right) and kernel with hull removed (left)
A common misconception is that sunflowers track the sun.[7] In fact, mature flowerheads typically face east and do not move. The leaves and buds of young sunflowers do exhibit heliotropism (sun turning). Their orientation changes from east to west during the course of a day.[8] The movements become a circadian response and when plants are rotated 180 degrees, the old response pattern is still followed for a few days, with leaf orientation changing from west to east instead.[9] The leaf and flowerhead bud phototropism occurs while the leaf petioles and stems are still actively growing, but once mature, the movements stop. These movements involve the petioles bending or twisting during the day then unbending or untwisting at night

History

Sunflower field, Fargo, North Dakota
The sunflower is native to Central America. The evidence thus far is that it was first domesticated in Mesoamerica, present day Mexico, by at least 2600 BC.[11] It may have been domesticated a second time in the middle Mississippi Valley, or been introduced there from Mexico at an early date, as maize was. The earliest known examples of a fully domesticated sunflower north of Mexico have been found in Tennessee, and date to around 2300 BC[citation needed]. Many indigenous American peoples used the sunflower as the symbol of their solar deity, including the Aztecs and the Otomi of Mexico and the Incas in South America. Francisco Pizarro was the first European to encounter the sunflower in Tahuantinsuyo, Peru. Gold images of the flower, as well as seeds, were taken back to Spain early in the 16th century. Some researchers argue that the Spaniards tried to suppress cultivation of the sunflower because of its association with solar religion and warfare.[12]
During the 18th century, the use of sunflower oil became very popular in Europe, particularly with members of the Russian Orthodox Church, because sunflower oil was one of the few oils that was not prohibited during Lent, according to some fasting traditions.

Cultivation and uses

To grow best, sunflowers need full sun. They grow best in fertile, moist, well-drained soil with heavy mulch. In commercial planting, seeds are planted 45 cm (1.5 ft) apart and 2.5 cm (1 in) deep. Sunflower "whole seed" (fruit) are sold as a snack food, after roasting in ovens, with or without salt added. Sunflowers can be processed into a peanut butter alternative, sunbutter. In Germany, it is mixed with rye flour to make Sonnenblumenkernbrot (literally: sunflower whole seed bread), which is quite popular in German-speaking Europe. It is also sold as food for birds and can be used directly in cooking and salads. American Indians had multiple uses for sunflowers in the past,such as in bread, medical ointments, dyes and body paints.[citation needed]
Sunflower oil, extracted from the seeds, is used for cooking, as a carrier oil and to produce margarine and biodiesel, as it is cheaper than olive oil. A range of sunflower varieties exist with differing fatty acid compositions; some ‘high oleic’ types contain a higher level of monounsaturated fats in their oil than even olive oil.

Detail of disk florets
The cake remaining after the seeds have been processed for oil is used as a livestock feed. Some recently developed cultivars have drooping heads. These cultivars are less attractive to gardeners growing the flowers as ornamental plants, but appeal to farmers, because they reduce bird damage and losses from some plant diseases. Sunflowers also produce latex, and are the subject of experiments to improve their suitability as an alternative crop for producing hypoallergenic rubber.
Traditionally, several Native American groups planted sunflowers on the north edges of their gardens as a "fourth sister" to the better known three sisters combination of corn, beans, and squash.[13] Annual species are often planted for their allelopathic properties.[citation needed]
However, for commercial farmers growing commodity crops, the sunflower, like any other unwanted plant, is often considered a weed. Especially in the midwestern US, wild (perennial) species are often found in corn and soybean fields and can have a negative impact on yields.
Sunflowers can be used to extract toxic ingredients from soil, such as lead, arsenic and uranium. They were used to remove cesium-137 and strontium-90 from a nearby pond after the Chernobyl disaster,[14] and a similar campaign was mounted in response to the Fukushima Daiichi nuclear disaster.[15] (see phytoremediation)

Sunflower genome

The sunflower, Helianthus annuus, genome is diploid with a base chromosome number of 17 and an estimated genome size of 2871–3189 Mbp.[16] Some sources claim its true size is around 3.5 billion base pairs (slightly larger than the human genome)

Mathematical model of floret arrangement

Illustration of Vogel’s model for n=1 … 500
A model for the pattern of florets in the head of a sunflower was proposed by H. Vogel in 1979.[18] This is expressed in polar coordinates

where θ is the angle, r is the radius or distance from the center, and n is the index number of the floret and c is a constant scaling factor. It is a form of Fermat’s spiral. The angle 137.5° is related to the golden ratio (55/144 of a circular angle, where 55 and 144 are Fibonacci numbers) and gives a close packing of florets. This model has been used to produce computer graphics representations of sunflowers.

In culture

The sunflower is the state flower of the US state of Kansas, and one of the city flowers of Kitakyūshū, Japan.
The sunflower is often used as a symbol of green ideology, much as the red rose is a symbol of socialism or social democracy. The sunflower is also the symbol of the Vegan Society.
During the late 19th century, the flower was used as the symbol of the Aesthetic Movement.
Subject of Van Gogh’s most famous still life, Sunflowers
The sunflower is the national flower of Peru, Russia, and Ukraine.
The sunflower was chosen as the symbol of the Spiritualist Church for many reasons, but mostly because it turns toward the sun as "Spiritualism turns toward the light of truth". Modern Spiritualists always have art or jewelry with sunflower designs

International Sunflower Guerrilla Gardening Day

International Sunflower Guerrilla Gardening Day is 1 May.[21] It is a day when guerrilla gardeners around the world plant sunflowers in their neighborhoods, typically in neglected public places such as tree pits, shabby flower beds and bare roadside verges. It has taken place since 2007, and was conceived by guerrilla gardeners in Brussels,[22] (who go by the name of The Brussels Farmers). They declared it Journée Internationale de la Guérilla Tournesol. It has been championed by guerrilla gardeners around the world, notably by GuerrillaGardening.org [23] and participation has grown each year since then. In 2010, more than 5000 people signed up for the event from North America, Europe and Asia.[24] Although sunflower sowing at this time of the year is limited to relatively temperate parts of the Northern Hemisphere, this day is also marked in other parts of the world by planting appropriate to the season.

**** www.floridata.com/ref/h/heli_ann.cfm
**** www.flowersinisrael.com/Helianthusannuus_page.htm

3 comments to Sunflower, Helianthus annus ‘s flowers in Spring garden …Hoa Hướng Dương trong vườn Xuân ….

 • manwar2010

  lovely twins.

 • colbugspotter

  Lovely bright capture.
  The sunflower

  Against a turquoise summer sky
  Proud heads of gold are held up high
  Absorbing all the scorching sun
  Until they slowly fade and die
  All colour from her petals
  Dissolves and fades away
  They curl; hang limp, then shrivel
  In the cruel heat of the day
  Yet deep within her ovule
  A miracle is born
  Her seeds are slowly ripening
  Her centre to adorn
  Held safe within their stripy shell
  The jewel of the flower
  Emerges ready, ripened by mother nature’s power.

 • Vietnam Plants & America plants

  [http://www.flickr.com/photos/41314913@N08] Thanks .

  [http://www.flickr.com/photos/colbugspotter] I like your poem, are you a poet ? Thanks for visit and comment.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>